Jak postupovat a jak dávkovat zelené potraviny u autoimunních onemocnění? 

  • Autoimunní onemocnění je porucha imunity, kdy imunitní systém vyrábí protilátky proti vlastním tkáním, což se pak projeví specifickým zánětem.

  • Do skupiny autoimunních onemocnění patří i některé velmi známé choroby – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, revmatoidní arthritidy, Hashimotova thyroiditida, roztroušená skleróza mozkomíšní, lupénka, lupus erythematodes atd.

  • Zelené potraviny podporují správnou funkci imunitního systému a pomáhají tělu vyléčit právě patologické autoimunitní pochody.

  • Důležité ale je začít konzumovat zelené potraviny v případě autoimunitních onemocnění velmi pozvolna.

  • Jde o to, aby se omezila případná očistná reakce. Doporučené cílové dávky jsou 3x 1 bohatá čajová lžička ječmene a 3x 10–15 chlorell denně. Dávkování u obou produktů se zvyšuje vždy po 3 dnech, u Mladého ječmene vždy po ½ lžičce a u řasy pouze po 1 tabletě. V praxi to pak vypadá následovně:

     

    1.–3. den MJ ½-0-0, řasa 1-0-0

    4.–6. den ½-0-½ 1-0-1

    7.–9. den ½-½-½ 1-1-1

    10.–12. den 1-½-½ 2-1-1

    13.–15. den 1-½-1 2-1-2

     

    od 16. dne 1-1-1 a řasa pozvolna stoupá dále až na doporučenou dávku.

    Obdobně lze zahajovat dávkování u velmi citlivých jedinců nebo při nadměrné očistné reakci organismu.